Het gas uit het Groningenveld bevat relatief veel stikstof: het is zogeheten laagcalorisch gas. Gas uit landen als Noorwegen en Rusland heeft een andere samenstelling. Het is hoogcalorisch gas. Verwarmingsketels en fornuizen die geschikt zijn voor de ene soort gas, kunnen niet overweg met de andere soort.

Apparaten in Nederland ontworpen voor Gronings gas

Alle cv-ketels en fornuizen in Nederlandse huishoudens zijn ontworpen voor het gebruik van Gronings (laagcalorisch) gas. Ze zijn niet geschikt voor de verbranding van hoogcalorisch gas. Omdat het Groningse gas geleidelijk opraakt, zal Nederland op den duur steeds meer (hoogcalorisch) gas gaan importeren. Om die reden moeten nieuwe cv-ketels en andere apparaten in de toekomst ook hoogcalorisch gas aankunnen. Voor consumenten verandert er in elk geval tot 2021 niets.

Omzetten van hoogcalorisch gas naar laagcalorisch gas

Het is mogelijk om hoogcalorisch gas om te zetten naar laagcalorisch gas. Dat gebeurt in speciale installaties, die stikstof toevoegen aan het hoogcalorische gas. Maar de capaciteit hiervoor is beperkt. Nederlandse huishoudens en bedrijven blijven daardoor voorlopig afhankelijk van het Groningse gas.

bron: rijksoverheid

Comments are closed.

Post Navigation