Veel ongelukken met koolmonoxide gebeuren met moderne en goed onderhouden cv-installaties. Dat zegt de onderzoeksraad voor veiligheid ovv, (OVV). “Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide produceren”, zegt de raad.

46 procent van de ongelukken met koolmonoxide gebeuren met cv-installaties. Bij de meeste ongevallen waren de installaties nieuw of werden ze onderhouden door een professional.

Slachtoffers

Ook vallen er meer slachtoffers dan gedacht. Nu wordt ervan uitgegaan dat er vijf tot tien doden per jaar vallen door koolmonoxidevergiftiging en er honderden mensen worden behandeld. Maar volgens de raad ligt het aantal doden en gewonden drie tot vijf keer hoger.

Oorzaak is volgens de OVV dat symptomen van koolmonoxidevergiftiging vaak niet worden herkend. “Daardoor blijft een juiste diagnose uit”, zeggen de onderzoekers.

Installateurs

Er is veel kritiek op cv-installateurs. Zij besteden te weinig aandacht aan luchttoevoer en rookafvoer in gebouwen, zegt de raad.

De onderzoekers willen verder dat fabrikanten cv-installaties veiliger maken. Nu slaan cv’s niet af als ze te veel koolmonoxide uitstoten. Dat zou wel moeten. Ook moeten ze afslaan als ze verkeerd zijn ingesteld. “Ze zijn niet foolproof”, zegt de raad.

Om problemen in de toekomst te voorkomen wil de OVV dat de overheid toezicht gaat houden op onder meer de installateurs. “De overheid moet de regie in handen nemen om zorg te dragen voor een stelsel waarbij de veiligheid van bewoners gewaarborgd wordt”, beveelt de raad aan.

In 2014 introduceerden wij de Elbes CO-STOP. Deze koolmonoxidemelder schakelt als enige melder de veroorzaker van de koolmonoxideproductie uit!

Uit dit onderzoek blijkt maar weer eens de absolute toegevoegde waarde van dit unieke product.

 

Bron: Nos.nl

Comments are closed.

Post Navigation