Den Haag – De prijs van zonnepanelen is sinds kort aan het stijgen door de onzekerheid over importbeperkingen. De Europese Unie wil de import van Chinese panelen beperken omdat ze door de lage prijs waarschijnlijk worden gedumpt met steun van de Chinese overheid. Daardoor zijn panelen van Europese fabrikanten relatief duur.

Grote concerns als Bosch en Siemens zijn al uit de zonnepanelen gestapt en verschillende grote Europese producenten gingen het afgelopen jaar failliet. Of er een importbeperking komt is nog niet door Brussel definitief bekrachtigd, maar als die er komt kan die ook nog met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Importeurs moeten daarom sinds 6 maart de invoer van Chinese pv-panelen registreren waardoor Europa nog een naheffing kan invorderen.

Onzekerheid
Door die onzekerheid en het risico op naheffingen, stijgt de prijs van pv, die juist in januari en februari met 0,52 ct/Wp het laagste tarief ooit bereikte. Sinds half februari is volgens PV-Magazine de Wp-prijs voor Chinese panelen gestegen tot ongeveer 0,55 ct/Wp, voor Duitse pv-panelen geldt een Wp-prijs van bijna 80 eurocent. Overigens kan Europa ook nog besluiten om de heffing pas in december in te voeren.

Anti-dumpheffing
De kans dat de heffing niet doorgaat lijkt klein, al eerder voerde de Verenigde Staten een anti-dumpheffing in tegen Chinese panelen. Directeur Peter Desmet van importeur/groothandel SolarClarity meldt op Twitter dat in juni een mogelijke heffing komt van 50 tot 70 procent.

Bron: CoBouw

Comments are closed.

Post Navigation