Schuldeisers hebben het faillissement aangevraagd van ooit de grootste producent van zonnepanelen ter wereld, het Chinese Suntech.

De aanvraag komt nadat enkele dagen geleden bekend werd dat Suntech een obligatielening van $ 541 mln (€ 419 mln) die zou vervallen op 15 maart niet kan terug betalen. Suntech heeft nog tevergeefs geprobeerd uitstel van betaling te krijgen.

Het faillissement van Suntech is een van de grootste debacles van een Chinees bedrijf met een Amerikaanse beursnotering. Financiële experts verklaren dat er “in China nog nooit een publiek genoteerd bedrijf failliet is gegaan, sinds de Chinese centrale bank de markt begon te reguleren aan het eind van de jaren negentig. Dit is dus een unieke zaak.”

ZWAAR WEER VOOR CHINESE PRODUCENTEN

Suntech was in 2011 de grootste zonnepaneelfabrikant ter wereld en biedt werkgelegenheid aan duizenden mensen. In dat topjaar kampte het bedrijf al met een schuldenlast van  $2 mrd (€1775 mln). In 2012 maakte Suntech een verlies van $100 mln per kwartaal. Het aandeel Suntech kelderde in de afgelopen vijf jaar met circa 90 procent. De handel is inmiddels stilgelegd.

Suntech is niet de enige Chinese fabrikant van zonnepanelen die het moeilijk heeft. Ook het Chinese LDK – een van de grootste producenten van zonnewafels en zuiver polysilicium, een grondstof voor zonnecellen – verkocht reeds 20 procent van haar aandelen ter waarde van $23 mln (€18 mln) aan Heng Rui Yin Energy, een Chinees overheidsbedrijf.

Het bedrijf Chaorl Solar kon onlangs nog maar ternauwernood aan een faillissement ontsnappen. De Chinese overheid schoot met $61 mln (€47 mln) te hulp.

‘TIENTALLEN SOLYNDRA’S’

De teloorgang van Suntech doet denken aan de fameuze deconfiture van Solyndra in 2011. Vergeefse pogingen van de regering-Obama om het in 2004 opgerichte Amerikaanse zonnepaneelbedrijf overeind te houden leidden uiteindelijk tot een verlies van honderden miljoenen dollars. Nadien werd in de Verenigde Staten zelfs een  ‘No more Solyndra’s’-wet aangenomen. Vanaf september 2012 werd zo voorkomen dat de Amerikaanse overheid staatssteun verleent aan hightech-bedrijven om werkgelegenheid te scheppen.

De in China woonachtige Amerikaanse econoom Patrick Chovance vatte het Suntech-debacle kernachtig samen:”China heeft  tientallen Solyndra’s.” In zijn ogen is het meest waarschijnlijke scenario dat de Chinese overheid met veel geld het bedrijf overeind zal houden. Door de verwevenheid van deze bedrijven met de Chinese economie en het daardoor gevreesde domino-effect, zo zegt Chovance, zijn veel van deze hightech bedrijven ‘too big to fail’.

Ook de New York Times bericht dat de houdstermaatschappij van de lokale, Chinese overheid Suntech waarschijnlijk zal overnemen en baseert zich daarbij op een verklaring van een lokale regeringswoordvoerder in Wuxi.

FATAAL

De Europese Unie heeft enkele weken geleden al maatregelen genomen om te goedkope Chinese zonnepanelen te weren, omdat de indruk bestond dat door hulp van de Chinese overheid de prijs van Chinese zonnepanelen kunstmatig laag werd gehouden. Dat leidde tot een groot aantal faillissementen van vooral Duitse, maar ook Nederlandse producenten van zonnepanelen. Die tactiek wordt Chinese bedrijven nu ook zelf fataal.

bron: Greenbiz

Comments are closed.

Post Navigation